Sisteme de avertizare la incendiu

Prin formele sale violente de manifestare incendiul reprezinta un permanent pericol pentru om si pentru valorile materiale. Riscurile producerii unui incendiu sunt cu mult mai mari decat si le poate permite cineva.

Pericolul de incendiu este omniprezent, pagubele materiale generate fiind directe si pe termen lung, insa cel mai important aspect ramane cel legat de protejarea vietii.

Daca din punct de vedere material riscul unui incendiu pare pentru anumite persoane mai usor de asumat, consecintele pierderii de vieti omenesti obliga la o abordare serioasa a acestui risc, tocmai de aceea se impun masuri de prevenire a incendiului prin montarea unui sistem sigur si eficient de detectie si avertizare a inceputului de incendiu.Pentru locuinte particulare este suficienta conectarea detectorilor de incendiu (fum, temperatura, gaz, etc.) la centrala de alarma impotriva efractiei.

Pentru constructiile mari (cladiri de birouri, spatii comerciale, depozite, banci, cladiri aglomerate, etc.) este utila folosirea de sisteme dedicate pentru detectia si semnalizarea inceputului de incendiu. In functie de modul de detectie, destinatia si suprafata obiectivului in care se instaleaza sistemul de avertizare a inceputului de incendiu, in componenta acestuia pot fi integrate urmatoarele echipamente:

• Centrala conventionala de incendiu
Este un echipament specializat in supravegherea semnalelor de stare transmise de detectori de incendiu (fum, temperatura, etc.) si butoanele de avertizare manuala a incendiului, conectati la centrala de incendiu. Alegerea centralei de incendiu conventionale se face in functie de facilitatile oferite si de numarul de zone de supraveghere necesar protejarii obiectivului.
Este recomandata pentru supravegherea obiectivelor mici si mijlocii.

• Centrala adresabila de incendiu
De principiu are acelasi rol ca si centrala conventionala, diferenta constand in modaliatatea de conectare a detectorilor de incendiu respectiv de citirea si interpretarea informatiilor furnizate de detectori catre centrala.
Avantajele oferite constau in identificarea de catre centrala a detectorilor de incediu, monitorizarea permanenta prin intermediul lor a incaperilor in care au fost instalati, posibilitatea de conectare a unui numar foarte mare de detectori (butoane de inceniu, sirene sau lumini de avertizare si module de stingere), probalitatea mica a alarmelor false.
Este recomandata pentru supravegherea obiectivelor mijlocii si mari.

• Butoane de avertizare a incendiului
Pentru declansarea manuala a avertizarii inceputului de incendiu, atentionarea in scopul evacuarii persoanelor si sesizarea echipelor de interventie abilitate pentru stingerea incendiului.

• Detectori de fum
Detecteaza fumul emis in cadrul arderi diverselor materiale (lemn, hartie, plastic, etc.) si transmit informatiile centralei de avertizare a incendiului. Pot fi de tip optic sau cu camera de ionizare.

• Detectori de temperatura
Sesizeaza cresterea anormala a temperaturi in spatiul supravegheat (depasirea unui anumit prag de temperatura prestabilit sau cresterea cu un anumit prag a temperaturi intr-o perioada scurta de timp). Pot fi de tip individual sau integrat in detectori de fum.

• Detectori de gaz si monoxid de carbon
Monitorizeaza permanent spatiul supravegheat detectand scurgerile de gaz. Se pot monta pe tavan sau perete, pot detecta numai un anumit tip de gaz sau pot fi combinati (gaz metan, etan, butan, propan si monoxid de carbon).

• Module adresabile
Se folosesc ca interfata pentru legatura intre centralele adresabile si detectorii conventionali. Prin intermediul lor pot fi conectati la centrala adresabila fie detectori conventionali (de fum, temperatura) fie alte tipuri de detectori de incendiu (gaz, monoxid de carbon, inundatie, etc.).

• Sirene si indicatoare optice de semnalizare
Asigura avertizarea locala sonora si semnalizarea luminoasa a inceputului de incendiu.

• Electromagneti si elemente de blocare
Actioneaza blocarea usilor pentru reducerea provocarii curentilor de aer in caz de incendiu. Sunt comandati de centrala de incendiu.

• Acumulatori
Mentin sistemul in stare de functionare in caz de deconectare a sursei principale de alimentare cu energie electrica.

cod3logo